x

Leven met sterven, bezinnen en herdenken.

Data

2 november 2023 van 10:00 tot 14:30
Uiterste inschrijfdatum: Tot 2 weken voor aanvang van de conferentie.

Leven met Sterven, bezinnen en herdenken
Twee november is van oudsher een dag waarop we in het westen onze overledenen herdenken. Wij willen dit jaar op een eigen boeddhistische wijze invulling aan deze dag geven.

Dit doen we in samenwerking met onze gasten Joost van de Heuvel Rijnders en LP Sander Khemadhammo.

In de ochtend staan we stil bij het thema sterfelijkheid en de vraag hoe hier mee om te gaan.
In de middag organiseren we een herdenking voor onze overleden collega’s bij defensie en onze persoonlijke overleden dierbaren. Lp Sander, een boeddhistische monnik, zal deze rituele herdenking begeleiden. Hieronder lees je een beschrijving van de ochtend en de middag.

Deze dag is zo opgebouwd dat het ochtend en middagprogramma in elkaar overlopen en elkaar versterken; wees van harte uitgenodigd de gehele dag mee te doen. Mocht je alleen interesse hebben in één van de twee dagdelen, dan kan dit uiteraard en kun je je ook hiervoor apart opgeven.

Bezinnen (10.00 – 12.30)
Hoe gaan we om met de dood? Wellicht wel op eenzelfde manier als we omgaan met andere lastige of pijnlijke ervaringen: we gaan ze liever uit de weg. Dat is een heel menselijk mechanisme. Vanuit boeddhistisch perspectief worden we uitgenodigd om met aandacht, inzicht en compassie naar een leven met sterven te kijken. In deze workshop luisteren we met mildheid naar onszelf, naar onze eigen verhalen en verkennen we hoe het is om deze vanuit een algemeen menselijk perspectief te bekijken. De dood bindt ons immers allemaal en is ook een goede leermeester voor het leven hier en nu. Dat doen we samen door middel van meditatie, reflecties en uitwisseling.

Herdenken (13.30-14.30)
Omgaan met de dood van onze dierbaren is een van de moeilijkste uitdagingen die een menselijk leven biedt. Rouwverwerking is iets wat we allemaal tegenkomen in ons leven. In deze ceremonie zullen we verkennen hoe we om kunnen gaan met verlies en rouw aan de hand van het boeddhistisch principe van het opdragen van goed karma. Hoe kunnen we ons op zo'n manier verhouden tot onze dierbaren dat we hen niet vergeten, maar op een gezonde en heilzame manier herdenken? De ceremonie kent verschillende onderdelen. We starten met een kort eerbetoon en een geleide meditatie. Dit wordt gevolgd door een recitatie van boeddhistische teksten. Daarna zullen de aanwezigen worden uitgenodigd om hun goede daden (karma) op te dragen aan diegene die we deze dag herdenken. De ceremonie eindigt met een reflectie en een zegen.

Let op! Aanmelden kan door een mail te sturen naar BGV@mindef.nl o.v.v. Leven met sterven.
Graag aangeven of je de hele dag of alleen ochtend of middag aanwezig bent.

Doelgroep

Begeleiding

Alie Rozendal (Geestelijk Verzorger) Joost van de Heuvel Rijnders (Gastdocent) LP Sander Khemadhammo (Gastdocent) Paul van Gogh (Geestelijk Verzorger)

Meer informatie

Naam: Paul van Gogh
T:
E:

Inschrijven of informatie opvragen

Uw naam

Uw (Defensie) e-mail en/of telefoonnummer

Onderwerp

Uw bericht