Met de bevrijders kwamen de Canadezen, die hun intrek in het gebouw hebben genomen. Al snel na de oorlog bleek dat de familie Sloet van Oldruitenborgh niet meer op Beukbergen terug wilde komen. Er moest een oplossing voor het landgoed worden gezocht. Luitenant Kolonel ds. Steenhuis, actief in het naoorlogse Nederlandse leger was op zoek naar een huis waar hij “de jongens” kon ontvangen. Hij zag kans het inmiddels leegstaande landhuis te huren. Kort daarop betrok hij met zijn gezin Beukbergen, en zo werd hij de eerste “directeur-predikant".
Hiermee kreeg het landgoed een nieuwe bestemming: het begin van het Protestantse vormingscentrum was daar. Op 23 februari 1950 werd Beukbergen officieel geopend door oud-minister van oorlog, Mr. J. Meynen. Vanaf 1953 is het landgoed eigendom van de Stichting tot Steun van de Protestantse Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht.
Toen in de vijftiger jaren de Amersfoortseweg werd verbreed, moest er onteigend worden. De tuinmanswoning moest hierbij het veld ruimen. Waar nu de beheerderswoning staat, bevond zich vroeger het stalgebouw met oranjerie. De situering van dit gebouw viel overigens samen met de moestuin en boomgaard. Uit de verhalen van mevr Tuinstra-Sloet blijkt hoezeer met liefde de passiebloem werd gecultiveerd in de oranjerie. Oleanders en sinaasappelbomen werden hier in de winter opgeslagen. Midden jaren vijftig van de vorige eeuw verdween ook dit gebouw en werd elders op het terrein de kapel bijgebouwd.
Vanaf 2000 werd Landgoed Beukbergen de enige locatie waar vanuit het ministerie van Defensie, voor alle gezindten, vormingswerk werd aangeboden en in het landhuis en het koetshuis vinden sindsdien conferenties, seminars en bezinningsbijeenkomsten plaats maar is er ook ruimte voor mindfulness en yoga. Vanwege haar fraaie ligging en goede gastvrijheid is het landgoed ook een geliefde locatie om samen te komen of iets te vieren. Voor elke denominatie bij defensie staat er sinds 2000 op het plein nabij de ingang van het landhuis een leilinde en dit zijn inmiddels 7 stuks. Gastvrijheid maakt een klein huis groot!
In 2001 is het nieuwe logiesgebouw gerealiseerd met daarin 68 tweepersoonskamers en 4 conferentieruimten. Het gebouw is in 2017 geheel gerenoveerd waarbij er een 5e conferentieruimte en een ontspanningsruimte bij zijn gekomen.
In 2020 heeft de Dutch Defensce Store zijn plek gevonden op de begane grond en sinds 2023 beschikt het logiesgebouw over een kleine gym. In 2023 is de kapel gerenoveerd en voorzien van dakisolatie en vloerverwarming. Ook het orgel is gerestaureerd en dit zal medio 2024 in gebruik worden genomen.
Sinds 14 december 2023 heeft de stichting haar naam gewijzigd in "Stichting Landgoed Beukbergen"en zijn de statuten en covernance aangepast naar de huidge tijdsgeest.