1900-1945

Baron Sloet van Oldruitenborgh, de laatste particuliere eigenaar, besloot tot afbraak van het oude huis. Hij gaf de Rotterdamse architect G.C. Bremer opdracht om een nieuw landhuis te ontwerpen. Vanaf het jaar 1910 verrees op de plaats van het 17e eeuwse bouwwerk, het huidige landhuis. De beroemde architect P.J.H. Cuypers heeft meegekeken naar het ontwerp van Bremer.

De ingang, die oorspronkelijk aan de kant van de Amersfoortseweg (zuidzijde) gesitueerd was, werd in het nieuwe huis verplaatst naar de oostzijde. Tevens werden een portierswoning, een koetshuis, een langgerekte heuvel met ijskelder, een schaapskooi, een prieel en een tennisbaan bijgebouwd. In 1915 werd het nieuwe huis door de familie betrokken. In de tuinmanswoning heeft lange tijd de “jachtkamer” gezeten, die pas in de jaren dertig van de vorige eeuw werd opgeheven.

De tuinaanleg en park structuur zijn ontworpen door landschapsarchitect Otto Schulz. Hij genoot enige faam gezien zijn bemoeienis bij tal van projecten in de regio. Een belangrijk deel van Bosch en Duin is door hem ontworpen. Ook de groenstructuur van de villa wijk “Amersfoortse berg” is van zijn hand. In het archief wordt een brief van hem bewaard aan baron Sloet van Oldruitenborgh, waarin hij zich zorgen maakt over de voortgang van de aanleg van de tuin.


Ir. Anton Henri Sloet van Oldruitenborgh (in de familie Henri genoemd) en zijn vrouw Barones Marie Digna Friederike d’Ablaing van Giessenburg, Vrouwe van Giessenburg en Giessen-Nieuwkerk woonden van 1917 tot 1941 op Beukbergen. Toen in 1941 Beukbergen door de Duitsers werd gevorderd keerden ze met hun zes kinderen terug naar Vollenhove, hun oorspronkelijke residentie. Henri overleed op Marxveld in 1957, en zijn vrouw in 1972. Vanaf het moment van vertrek van de familie tot aan de bevrijding, hebben Duitse militairen op Beukbergen gebivakkeerd.

Tijdens de bezetting hebben de Duitsers de watertoren op het terrein opgeblazen. Na het vertrek van de bezetters bleef er een beschadigd en uitgewoond Beukbergen achter.